Hayır Lokması
Hayır lokması hayırlı bir işin olmasını isteyen kişilerin doktorlukları yakma türüdür. Lokma döktüren kişiler işlerinin hayırlı bir şekilde gerçekleşmesini isterler. Bu nedenle lokma döktürülüp insanlarla paylaşırlar. Lokma tatlısı şerbetli bir tatlıdır ve oldukça güzel bir lezzeti vardır. Lokma tatlısı döküldükten sonra eş dostla ve komşular ile paylaşılır.
Hayır lokması hayırlı bir işin gerçekleşmesi için yapılan bir hayırdır. Ancak lokma sadece hayırlı bir işin meydana gelmesi için dökülmez. Lokma dökülen diğer alanlar şöyle açıklanabilir:
Mevlütlerde lokma dökülerek meyvede katılan kişilere ikram edilir
İş yerleri açılırken iş yerinin daha bereketli olması için lokma dökülür
Düğünlerde gelin ve damadın ağzının tadı kaçmasın diye lokma dökülerek misafirlere ikram edilir
Hastası olan kişiler hastalarının daha çabuk iyileşebilmesi için lokma dökerek dağıtırlar. Bu sayede lokmayı yiyen kişilerin hasta kişiye dua etmesi ve hasta kişinin sağlığına kavuşması amaçlanır
Yorumlar
Yorum Gönder